Dziupla

Od 1992 roku nieopodal serca Puszczy Kampinoskiej funkcjonuje mała Dziupla. Nazwa ta idealnie pasuje do przytulnego wnętrza, w którym skosztowałem bodaj najlepszych dań z dziczyzny, na jakie udało mi się w życiu trafić. O tym, jak to się wszystko zaczęło, rozmawiałem z panią Dorotą i jej mężem Jackiem, którzy z błyskiem w oczach opowiedzieli mi o swoich początkach.

Dziupla była dziuplą od zawsze. Po pierwsze dlatego, że kiedy działka stała się  własnością moich rozmówców, stał na niej drewniany dom z pomieszczeniami-dziuplami. Kolejne lata były trudną szkołą doskonalenia się w przygotowywaniu coraz to bardziej wyszukanych potraw, ale nauka nie poszła w las. Kuchnia w Dziupli jest smaczna i na długo zapada w pamięć. Nie dziwi więc fakt, że bez wcześniejszej rezerwacji w weekend o stoliku można tylko pomarzyć. Mimo niemal idealnego położenia przy turystycznych szlakach Dziupla nigdy nie poszła na skróty – restauracja ma w zanadrzu imponujące menu. Naprawdę trudno wpaść tu po prostu na frytki. Serwują głównie dania „dzikie”, ale pomyślano też o wegetarianach i w karcie sporo miejsca zajmują dania jarskie. Mięso, które trafia na stół, jest bezpieczne i pochodzi wyłącznie z legalnych źródeł. Myślę, że cała magia tych smaków zaklęta jest w odpowiednim przygotowaniu. Nie potrafię tego wyjaśnić. Powiem tylko, że kotlet z jelenia, którego tam próbowałem, był po prostu ucztą dla podniebienia!

Lubię lokale z duszą. W Dziupli można poczuć również serce, które pani Dorota i pan Jacek włożyli w to miejsce. Nie wielkomiejska atmosfera, ale mały rodzinny biznes – klucz do sukcesu leżał w autentyczności i otwartości na tradycję oraz… gości. Jeśli czegoś w karcie brakuje – można to dopisać, a jeżeli czegoś nie ma, można skreślić. Proste? Tak! Pyszne! O, i to jak!

 

Falińskiego 6 A, 05-080 Truskaw
tel. 22 722 65 43
www.restauracja-dziupla.pl
www.facebook.com/restauracjadziuplatruskaw

 

<< powrót